De functie van de Atlas en de draaier.

Het hoofd, bij een volwassen mens, rust, met zijn niet te onderschatten gewicht van 7-9 kilo op de eerste wervel, de atlas.

Deze eerste wervel beïnvloedt de balans van het hele skelet en is direct verantwoordelijk voor een goede houding van het lichaam.

Als de wervelkolom recht staat, dan wordt het gewicht gelijkmatig over beide lichaamshelften verdeeld.
Als de atlas en draaier uit balans zijn ligt de schedel niet meer loodrecht op de wervelkolom.

In deze situatie verschuift het zwaartepunt van het lichaam en er ontstaat een onbalans van top tot teen van de skeletspieren.
Gevolg: disfuncties. Er ontstaat een statische houdings-afwijking, waarbij het ene lichaamshelft meer belast wordt dan het andere.
Dat is ook vaak de oorzaak waarom pijnen meestal eenzijdig optreden.

De functie van de atlas en de draaier in het fysieke proces.

De  positie van de atlas ten opzichte van het foramen magnum (de schedelopening waardoor de ruggenmerg-zenuwen afdalen in de wervelkolom bepaalt de mate waarin het hersenvocht het ruggenmerg omgeeft. Met name of het soepel kan pulseren tot in de wervelkolom. Ook de basisspanning in de hersenvliezen wordt hierdoor sterk beïnvloed.

De ritmische pulsaties van het hersenvocht zijn cruciaal voor een evenwichtig functioneren het gehele zenuwstelsel, net zoals de hartslag dat is voor de bloedsomloop. Ook gewrichten (enkels, knieën, schouders) zijn gebaat bij een 'rechte' atlas en rug.

De functie van de atlas en de draaier in het emotionele en 
psychische proces.

De 3 lagen nekspieren die de atlas en het gewrichtskapsel tussen de schedelbasis en de atlas omgeven, zijn erg beladen met op het bestaan betrekking hebbende thema´s  zoals  basis-veiligheid, soepelheid, Ik-kracht, enz. De spanningsgraad in dit gewrichtskapsel en in de spieromhulsels (fascia) reflecteert de mate waarin we een gezonde balans vinden.

Waarom herkent de neuroloog dit niet.

Een neuroloog kijkt met een technische blik naar de wervels, staan ze recht dan staan ze recht. Als je het klinisch bekijkt zonder rekening te houden met andere fysieke en emotionele problemen heeft hij gelijk. Maar wij kijken natuurlijk niet alleen naar de techniek van het menselijk lichaam maar juist ook naar de combinatie van lichaam en geest. Zo kunnen trauma's' uit het verleden een enorm effect hebben op spanning van schouders, nek, rug en veel andere chronische problemen veroorzaken. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen hun lasten dragen en wat hun lichaamshouding daarbij is.

Scroll naar top