De gevolgen van een atlas in disbalans

Als de atlas niet in balans is ten opzichte van de rest van de wervels dan ligt de schedel niet meer loodrecht op de wervelkolom.

In deze situatie verschuift het zwaartepunt van het lichaam en ontstaat er een disbalans van top tot teen van de skeletspieren.
Hierdoor ontstaan statische houdingsafwijkingen, waarbij de ene lichaamshelft meer belast wordt dan de andere. Het kan dan zijn dat de spieren aan een kant verkrampter zijn dan aan de andere kant waardoor bijvoorbeeld de illusie wordt gewekt dat één been korter is. Dit wordt bij de fysiotherapeut vaak opgelost met steunzolen waardoor nog meer ellende ontstaat. Het kan ook zijn dat het bekken, de heupen en de schouders tegenovergesteld aan elkaar scheef gaan staan. Dat is dan ook de oorzaak waarom pijnen meestal eenzijdig optreden.

De negatieve gevolgen zijn aanzienlijk!

Als het hoofd op een niet-horizontale atlas rust, moeten de ogen hun horizontale oriëntatie behouden.
Het gevolg is dat de bindweefselbanden en spieren van het achterhoofd gebied constant onder spanning staan om de disbalans te compenseren.
Deze stress situatie leidt tot een eenzijdige pijn met verkramping van de spieren.
Dit kan leiden tot pijn in de nek, spanningshoofdpijn, duizeligheid, stijve nek en pijnlijke beperkingen van het hoofd met draaien en kantelen.

Een atlas in disbalans kan leiden tot een negatieve asymmetrie van het hele skelet.

Hierdoor kan een aanzienlijk verschil in schouderhoogte ontstaan met schouderbladpijn, scoliose, bekkenscheefstand met een verhoogd risico op hernia, rugpijn, pijn in de heup, pijn in de knie en soms pijnlijke voeten.

Een slechte houding en aanhoudende ontwikkeling van spierspasmen kunnen ontwrichtingen en pijn in andere wervels veroorzaken. Deze ontwrichtingen geven irritatie veroorzaakt door een constante druk op enkele zenuwwortels.

De druk op bepaalde zenuwen geeft een speldenprikken gevoel en "slapende" armen, handen of benen.
Tevens leidt deze druk op de zenuwen tot een verstoring van de bijbehorende organen.
Dit kan een heel scala aan klachten creëren op de meest onverwachte plaatsen in het lichaam.

Door constante stress kan er ook druk komen op verkrampte en verharde spieren. 
De lymfevaten, slagaders en aders die lopen tussen deze spieren vernauwen hierdoor en het gevolg kan verminderde doorbloeding en een ophoping van afvalproducten in het weefsel zijn.

Bij normale hoofd- en rompbewegingen vinden voortdurende druk- en trekkrachten plaats op anatomische structuren (o.a. op bloedvaten, lymfevaten en zenuwen).
Deze belastingen zijn momentopnamen en geven geen enkel probleem, het lichaam is hiervoor uitgerust. 

Bij een verschoven atlas zijn deze belastingen echter permanent aanwezig.
Natuurlijk zijn er vele andere factoren die een symmetrische en rechte houding beïnvloeden, maar de atlas en de draaier (1e twee nekwervels) hebben een centrale betekenis. Uit ervaring is gebleken dat in veel gevallen alleen door een atlastherapie het skelet een betere en natuurlijke houding krijgt.

Alleen een lichaam met een ideale positie kan lang vrij blijven van klachten en zijn vitaliteit behouden.

Effecten van een atlas in disbalans op het autonome zenuwstelsel:
Een vernauwing van de doorgang tussen het wervelkanaal en het achterhoofdsgat zorgt ervoor dat het ruggenmerg minder plaats ter beschikking heeft. Hierdoor kunnen elektrochemische impulsen gestoord of geblokkeerd worden.

Druk op de aderen en zenuwen die door het achterhoofdsgat lopen kunnen doorbloedingsstoornissen en/of zenuwbeperkingen veroorzaken. Het vrije stromen van de hersen-ruggenmergvloeistof kan verstoord worden.

Kan de atlas na een behandeling weer uit balans raken?

Als de atlas jarenlang uit balans heeft gestaan en de nekspieren zijn enorm
verkrampt, dan kan als de verkramping terugkomt, de atlas zich weer in disbalans raken door
de kracht van de spieren.

Het kan echter ook gebeuren door:

-    een nieuwe whiplash of ander fysiek trauma
-    een tekort aan het mineraal magnesium waardoor spierverhardingen in de nek kunnen optreden
-    hypermobiele gewrichtsbanden die in de nek een verschuiving kunnnen veroorzaken.
-    constante eenzijdige nekspanningen b.v. door gevolg van stress of een emotioneel trauma.

De Regenesis Atlastherapie is een van de weinige methoden die de oorzaak kan oplossen.
Gedurende de behandeling kunnen bewegingen en/of emoties vrijkomen die het trauma/oorzaak blootleggen. Als het trauma duidelijk is kunnen we daar aan gaan werken zodat verkrampingen, pijn of stress situaties mogen verdwijnen.

Scroll naar top